Florina Presadă: Voi construi o nouă formațiune politică progresistă, cu accent pe politici verzi și reducerea inegalităților sociale

Fosta senatoare USR PLUS Florina Presadă va lansa curând un partid progresist pro-european, cu agendă pe mediu, schimbări climatice și reducerea inegalităților sociale.

Presadă explică de ce a luat decizia radicală de a părăsi partidul și dezamăgirile față conducerea Dan Barna. Ea crede că, la ora actuală, există un electorat care nu se mai simte reprezentat, nici măcar de USR PLUS, iar acestui electorat dorește să i se adreseze.

„Pandemia a adâncit inegalitățile în societatea românească. E nevoie de o formațiune politică nouă progresistă și responsabilă. Vreau să ne uităm la cifre, să înțelegem fenomenele. Avem o grămadă de strategii pe care nu le evaluează nimeni să vadă ce impact au avut. O nouă formațiune care să pună preț pe integritate și competență nu face rău României”, explică Presadă într-un interviu pentru acest site.

Nu renunți ușor la partid? O organizație mare nu e raiul pe pământ, apar inevitabil conflicte și jocuri de putere. Ce te-a determinat să faci acest pas radical?

Mi-am dat seama că nu mai avem șanse să schimbăm lucrurile în USR. Am ajuns într-un punct în care schimbarea spre mai bine nu mai este posibilă. Oamenii care au încercat să schimbe lucrurile s-au lovit de un zid. Conducerea partidului sub Dan Barna a practicat un stil de conducere extrem de diviziv, în care a marginalizat toate vocile critice. A marginalizat pe oricine nu era de acord cu deciziile luate de ei. Mi-am dat seama că locul meu nu mai este acolo. Dan Barna putea oricând să ne cheme la o discuție, pe mai mulți dintre noi. Eu mă așteptam la asta. Am văzut extrem de multe lucruri în USR încât să spun: locul meu nu mai este aici.

Care sunt deciziile care te-au nemulțumit atât de tare?

Să începem cu excluderea lui Oli Ardelean și toate lucrurile care s-au întâmplat după. Pot să amintesc, mai recent, cazul Vlad Teohari, invalidarea candidaturii lui pe listele de la diaspora. Echipa Barna a blocat alegerile în filiala diaspora, după ce anul trecut în urma alegerilor din filiale, Emanuel Stoica, care nu e din echipa Barna, a câștigat acele alegeri și au găsit o modalitate de a-l suspenda pe om. De atunci nu se mai organizează alegeri. Mai sunt și alte situații prin țară, în care cei apropiați echipei Barna au marginalizat oameni buni și muncitori. Și multe altele.

Cine formează tabăra Barna?

Claudiu Năsui, Silvia Dinică, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Cristina Prună, Ionuț Moșteanu.

De ce nu s-a putut ajunge și la o formulă de compromis între cele două tabere?

Cei care au puterea nu doresc niciun fel de compromis.

USR s-a îndepărtat foarte mult de ceea ce înseamnă meritocrație. Mi-ar fi plăcut să văd mai mult accent pe competență și mai puțin pe apropierea de tabăra Barna.

Ultima numire pentru poziția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării a fost o altă dezamăgire. Am spus că am candidat și eu pentru această poziție, patru ani ca senator am lucrat în Comisia de administrație publică și sunt lucruri pe care le-am promovat și susținut și mi-ar fi plăcut să fiu acolo, să contribui la reformele și schimbările pe care coaliția s-a angajat să le facă. Numai că numirile s-au făcut tot pe criterii de loialitate față de tabăra Barna.

Intenționezi să formezi un partid nou?

Da. Sunt foarte mulți oameni care așteaptă asta. Există o energie în societate. Există oameni care nu se mai simt reprezentați nici măcar de USR. USR nu s-a dovedit a fi partidul care să vină în fața oamenilor cu ce avea mai bun. Și nici măcar nu a mai fost atât de ambițios cum a promis.

În continuare cred că sunt teme pe care nici USR nu le-a abordat foarte serios. Cred că societatea are nevoie de o nouă formațiune politică progresistă, cu mai mare aplecare spre ceea ce înseamnă politici verzi care trebuie să fie o preocupare reală, nu numai niște sloganuri, pentru că așa ne cere Uniunea Europeană.

Politicile care țin de mediu, de calitatea aerului, de schimbări climatice ar trebui să fie mult mai serios tratate.

Cu atât de mult cu cât pandemia a adâncit inegalități în societatea românească. E nevoie de o formațiune politică nouă progresistă și responsabilă. Vreau să ne uităm la cifre, să înțelegem fenomenele. Avem o grămadă de strategii pe care nu le evaluează nimeni să vadă ce impact au avut.

Ai avut deja discuții cu alți foști membri USR sau chiar actuali să vină spre formațiunea ta?

Da. Sunt discuții. E foarte multă lume dezamăgită de USR. Sunt copleșită de mesajele oamenilor și este păcat să lăsăm aceasta energie nefolosită. O nouă formațiune care să pună preț pe integritate și competență nu face rău României.

Nu ți-e teamă de un partid nou? Demos a fost un eșec

Eu nu la Demos m-am gândit, ci la un partid care să fie mai aproape de oameni. De oamenii cu care m-am întâlnit în acești patru ani pe stradă și cu care eu vorbesc în continuare. Există oameni preocupați de aceste teme care nu se mai regăsesc în niciun partid.

Ai deja un nume pentru partid?

Nu. Mă gândesc mult la statutul partidului. Pe lângă mecanismele de decizie internă, ca să nu mai repete ce s-a întâmplat în USR, aș dori un partid care să aibă o relație mai puternică cu susținătorii partidului. Îmi doresc ca oamenii să aibă un cuvânt de spus asupra deciziilor mari ale partidului și asupra listelor cu candidați.

6 comments

  1. Radu - 12 februarie 2021 17:38

    Mult succes!

    Răspunde
  2. Abby M. - 12 februarie 2021 20:20

    Kill it before it breeds.

    Răspunde
  3. Otmar Edinger - 13 februarie 2021 0:16

    Volt – pragmatic, progresiv, pan-european

    Răspunde
  4. Mihaela Ivan - 13 februarie 2021 22:51

    Ca membru implicat activ in filiala Florinei, pot spune cu certitudine ca Florina Presada a avut performanta ca dupa patru ani de zile de a fi “cel mai activ parlamentar” ™ sa nu aiba nici macar o lege intrata in vigoare, iar demisia si-a pastrat-o efectiv pana in ultimul moment in care ar fi putut primi o functie de secretar de stat si si-a depus-o doar dupa ce nu a mai primit nimic. Mult succes Florina in toate incercarile viitoare de a obtine ceva!

    Răspunde
    • nagy victor - 14 februarie 2021 12:03

      bine punctat !

      Răspunde
  5. Pingback: Apare o nouă forță politică în România! A anunțat că face un nou partid: "Schimbarea spre mai bine nu mai este posibilă"

Have your say