Procurorul general Gabriela Scutea nu face public raportul de activitate al parchetelor invocând pandemia

Parchetul General, condus de Gabriela Scutea, nu a făcut public raportul de activitate pentru anul 2020 invocând pandemia, deși în rândul parchetelor ședintele prin video-conferință au devenit o obișnuință.

Raportul de activitate reprezintă o sinteză a activității marilor structuri de parchet din țară, iar prin intermediul lui s-ar putea afla cât de performanți sau nu au fost procurorii în pandemie. Cu excepția anului 2020, toate rapoartele de activitate ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află pe site, începând cu anul 2011.

„În ședința de lucru a Colegiului de conducere a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din data de 25 februarie 2021 a fost aprobat „Raportul de activitatea al Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe anul 2020 și anexele acestuia, urmând să fie prezentat în cadrul Adunării generale a procurorilor și apoi publicat pe site-ul Ministerului Public.

Dat fiind contextul sanitar și restricțiile impuse de starea de alertă, Adunarea generală a procurorilor nu s-a mai putut desfășura”, este răspunsul Parchetului General, la solicitarea acestui site.

Surse judiciare mi-au explicat că argumentul invocat de conducerea Parchetului General nu este unul temeinic, întrucât Adunarea generală a procurorilor se putea strânge pe zoom sau prin video-conferință.

„Au existat, în aceste an, bilanțuri ale parchetelor, prezentate prin video-conferință, și Adunarea procurorilor se putea întâlni în mediu digital”, mi-au spus sursele judiciare. În plus, potrivit legii 304/2004, art. 78, procurorul general are obligația legală de a convoca Adunarea generală a procurorilor anual sau ori de câte ori este nevoie.

„Adunarea generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se convoacă de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, anual sau ori de câte ori este necesar”, precizează legea 304/2004.

Have your say