Un partid intitulat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), identic cu cel românesc, se va lansa curând și în Republica Moldova. Pentru a înțelege dacă această filială va influența sau nu un val naționalist pro-rus peste Prut, am stat de vorba cu Ileana Racheru, doctor în științe politice (Universitatea București) și expert în spațiul ex-sovietic.
Racheru susține că discursul naționalist și unionist promovat de liderul AUR, George Simion, nu prinde la electoratul conservator moldovean și există slabe șanse ca partidul său să intre in Parlament, în ipoteza unor alegeri anticipate.
Electoratul naționalist-ortodox, existent în Republica Moldova, este deja contectat la asociațiile ortodoxe afiliate Mitropoliei Moldovei, care sunt sub coordonarea Patriarhiei Moscovei și astfel există riscul ca, în mod indirect, partidul lui Simion să convină Moscovei.
Cum influențează partidul AUR electoratul din Republica Moldova?
Până în prezent activitățile AUR nu a avut ecouri semnificative în Republica Moldova. Presa independentă s-a limitat la redarea rezultatelor alegerilor parlamentare din România, precum și a unor pasaje din programul AUR, a biografiei lui George Simon. AUR este prezent mai mult pe Sputnik care i-a prezentat laudativ performanța de la scrutinul legislativ, precum și discursul naționalist, activitățile anti-sistem de tip protestele anti-mască. Sputnik l-a și criticat pe George Simion pentru faptul că a fost membru în grupurile de ultrași. Până acum, Sputnik a prezentat în mod pozitiv dezideratul unionist al AUR, la fel ca și anti-occidentalismul.
Aș vrea, însă, să menționez faptul că George Simion este mai cunoscut în Republica Moldova decât în România. Începând din 2012, când a înființat Acțiunea 2012, Simion a fost prezent constant în presa de peste Prut, în discursul unor politicieni, în acțiunile civice (marșurile pentru popularizarea unirii), disputele publice, uneori chiar și altercațiile cu activiștii pro-ruși sau filoruși. Reflectoarele către activitățile lui Simion au fost plasate constant chiar de către fostul președinte pro-rus al R. Moldova, Igor Dodon, care a ținut pe agenda dezbaterilor publice falsul pericol unionist.
Este electoratul AUR un electorat cu simpatii pro-ruse?
Nu. Este un electorat marginal cu viziuni naționaliste românești, cu simpatii pentru mișcarea legionară.
Simion nu este apreciat de intelectualitatea românofonă de la Chișinău, care susține unirea Republicii Moldova cu România, pentru că în afară de dispute publice, discurs naționalist agresiv, nu a făcut nimic pentru a susține cauza unionistă. În plus, este asociat cu personaje politice asupra cărora planează acuzații sau dezvăluiri de presă cu privire la acțivități de corupție (baronul Mircea Cosma din România, Mihai Ghimpu, fost lider al Partidului Liberal –unionist, Dorin Chirtoacă – fost primar al Chișinău cu discurs unionist din R. Moldova).
Anunțul noului partid a fost făcut de Vlad Bilețchi. Ce succes are el peste Prut?
Unul dintre principali colaboratori ai AUR din Republica Moldova este Vlad Bilețchi. El a candidat fără succes pe listele Partidului Liberal (PL) la scrutinul legislativ din 2019. La ultimele alegeri prezidențiale din Republica Moldova cei 2 candidați cu discurs naționalist-unionist similar cu cel al lui Simion (Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu) au obținut împreună 3%. În plus, Simion a alimentat retorica anti-Unire, anti România a prorușilor din R. Moldova.
Dacă Simion va menține aceeși linie, nu cred că o filială moldovenească a partidului său va intra în forul legislativ la alegerile parlamentare anticipate (dacă acestea se vor organiza…zile acestea Curtea Constituțională de la Chișinău fiind sesizată să se pronunțe în acest sens).
Care sunt strategiile politice ale lui Simion pentru Republica Moldova?
Simion și AUR încearcă să obțină mandate și în parlamentul de la Chișinău, dar chiar denumirea cu iz naționalist și iredentist a partidului ar putea fi un impediment major. AUR ar putea să aibă chiar și efect invers dezideratului enunțat și să favorizeze partidele pro-ruse, cu fals discurs statalist.
Cred că o filială AUR ar putea să aibă mai multă aderență la electoratul din R. Moldova dacă ar folosi mai mult temele anti-sistem (anti-mască, anti-vaccin, anti- măsuri de distanțare socială), populism pe teme de anti-corupție, fundamentalism ortodox. Aceste teme sunt deja exploatate în dezbaterile publice din Republica Moldova de socialiștii pro-ruși, populistul pro-rus Renato Usatîii.
Dar, de pe scena politică din R. Moldova lipsește un partid populist cu pretenții pro-europene, creștine (dar și iz legionar)….să spunem de tipul PIS din Polonia. În ultimul an, Simion și grupul din jurul lui au preluat rapid și cu succes temele ortodoxiei, a obținut un sprijin important din partea diverselor asociații ortodoxe. Dar, acest lucru este posibil să nu se întâmple în R.Moldova pentru că acolo majoritatea asociațiilor și grupurilor ortodoxe sunt afiliate Mitropoliei Moldovei (aflată sub oblăduirea Patriarhiei Moscovei) care trebuie să ajute și partidele pro-ruse să obțină voturi. În același timp, prezența AUR în legislativul de la Chișinău, ar fi de asemenea de folos Moscovei.