Acuzații de hărțuire la Institutul Cultural Român. Șeful acuzat, protejat de conducerea ICR

O angajată a Centrului Cărții, din cadrul ICR, acuză că este victima unui caz de hărțuire la locul de muncă. Ana Nedelea, un expert care se ocupă de publicarea revistei Lettre Internationale, îl acuză pe șeful său direct, Andrei Novac, de „abuzuri față de angajații acestui departament”. Potrivit plângerilor sale, Andrei Novac „își supune în mod repetat colegii unor atacuri verbale nejustificate și are un comportament deosebit de agresiv la adresa acestora”. De partea ei se află reprezentanții salariaților ICR care confirmă că Novac ar manifesta un comportament verbal agresiv la locul de muncă. 

La rândul său, Andrei Novac, la solicitarea mea, se apără și susține că, în fapt, angajata din subordinea sa nu ar fi respectat atribuțiile care i se revin și că nu ar manifesta un comportament agresiv în relația cu angajații. Aceeași poziție o are și conducerea ICR, Mirel Taloș, într-un răspuns la solicitarea acestui blog. 

Ana Nedelea a făcut plângeri împotriva directorului Centrului Cărții, în acest an, atât către președintele ICR, Mirel Taloș, către Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senat, cât și către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). 

„În ultimii doi ani, directorul temporar al departamentului Centrul Cărții, dl. Andrei Novac, a manifestat față de mine în repetate rânduri un comportament deosebit de agresiv (limbaj și manieră de comunicare), supunându-mă astfel unei hărțuiri morale și intelectuale care este, în continuare, acceptată prin nesancționare de către conducerea instituției. Comportamentul domnului Novac, tolerat de către președintele interimar, dl. Mirel Taloș, lezează demnitatea, afectează sănătatea angajaților și degradează climatul de lucru în compartimentul Centrul Cărții din cadrul Institutului Cultural Român. Menționez că domnul Novac manifestă acest comportament deosebit de grobian cu precădere față de femeile din departamentul pe care îl conduce”, reclamă Ana Nedelea în plângerea trimisă spre analiză către CNCD. 

Experta ICR susține că, în anul 2019, Andrei Novac a refuzat să angajeze pe un post vacant în redacția revistei o persoană  care să preia din atribuțiile sale, astfel încât a fost „încărcată la maximum cu sarcini, lucrul acesta neoglindindu-se în salariul sau poziția mea”. În fapt, ea susține că se ocupă singură de publicarea acelei reviste, primind ajutorul insuficient unui colaborator și, cu toate acestea, a fost supusă unei „agresiuni verbale de neconceput”. 

Ea mai precizează că singura urmare pe care au avut-o, la nivel instituțional, plângerile sale și sesizările reprezentanților angajaților în acest caz au fost „represaliile domnului Novac”  asupra sa. Ea mai susține că directorul ICR, Mirel Taloș, i-ar fi retras sprijinul pentru a ocupa un post de referent principal la reprezentanța din Viena, ca urmare ca plângerilor ei împotriva lui Andrei Novac. 

„În timp ce mi s-au atribuit deosebit de multe sarcini (întrucât directorul în cauză a refuzat în mod repetat să angajeze pe cineva pe postul vacant din redacție), am fost supusă de către dumnealui unei agresiuni verbale de neconceput (țipete, jigniri, denigrări)”, adaugă Nedelea. 

ICR: aveam de a face cu „plângerile unui subaltern față de solicitările de a-și îndeplini obligațiile de serviciu”

Întrebată dacă a încercat să medieze și să rezolve acest conflict într-o comisie disciplinară, conducerea ICR a trimis acestui blog următorul răspuns:

„Conducerea ICR a analizat plângerile formulate atât de doamna Ana Nedelea, angajată a ICR ca Expert IA, în cadrul Direcției Centrul Cărții, Compartimentul Editura ICR și Publicații, cât și de Reprezentanții salariaților, imediat ce acestea au fost înregistrate în circuitul instituțional, începând cu luna mai a acestui an. Conducerea ICR a și formulat în acest sens un răspuns pe care l-a transmis către Reprezentanții salariaților. În esență, acesta cuprindea constatarea că ceea ce dvs, ca jurnalist care cel mai probabil nu confundă interesele interne ale unor angajați ICR cu interesul public, ați apreciat a fi fost ”un conflict iscat la locul de muncă dintre Ana Nedelea ( care a și făcut plângeri în acest sens) și Andrei Novac”, a fost, în fapt și cu certitudine, o serie de plângeri ale unui subaltern față de solicitările de a-și îndeplini obligațiile de serviciu, care i-au fost adresate de superiorul său ierarhic”, este poziția conducerii ICR. 

Am contactat trei surse diferite apropiate Centrului Cărți pentru a verifica acuzațiile Anei Nedelea. Acestea susțin, sub protecția anonimatului, că Andrei Novac ar avea „un comportament verbal agresiv, care, uneori, se aude de pe holuri” și că Ana Nedelea ar fi o victimă a unui abuz la locul de muncă. 

Întrebată de mine dacă are vreo dovadă pentru a proba aceste acuzații, Ana Nedelea mi-a răspuns că nu are nicio înregistrare elocventă în acest sens. 

În plus, am stat de vorba cu senatorul Dan Lungu care, fiind membru în Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senat, a cerut să fie lămurit acest caz. El susține că această speță ar trebui analizată de Comisia de Cultură din Senat și a direcționat plângerea către acea comisie, pentru că nu vorbim despre un caz de corupție. 

„Cred că avem de-a face cu un abuz, iar Comisia de Cultură ar trebui să-l analizeze. Ea ar trebui să aducă probe pentru a dovedi acele acuzații”, mi-a răspuns senatorul USR, Dan Lungu. 

Novac: Nu vorbim de niciun diferend, ci de neîndeplinirea atribuțiilor la locul de muncă 

L-am contactat telefonic pe Andrei Novac pentru a realiza un scurt interviu referitor la acest caz. Novac susține că nu a discriminat pe nimeni la locul de muncă și că angajata ICR nu ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu. 

Aș dori să îmi explicați acest diferend între dvs și Ana Nedelea

Nu există niciun diferend între mine și domnișoara Ana Nedelea. 

Adică nu a există niciun conflict între dvs și ea?

Doamna Sidonia Bogdan, eu nu am conflicte cu colegii mei. 

Există plângeri în acest sens

Este vorba de un incident pe care ea îl reclamă la care a mai participat secretarul general al ICR. Doamna a făcut o plângere și i s-a răspuns. Din păcate, pentru doamna Nedelea, ea a încălcat de mai multe ori regulile de funcționare ale institutului. A trimis către comitetul director un text fără aprobarea mea, a pornit colaborări cu oameni fără ca aceștia să fie sub contract cu ICR. Nu e vorba altceva. 

Am înțeles și de la alți angajați că, în momentul în care aveți un diferend cu cineva, imediat ridicați tonul. 

Eu nu am diferende cu nimeni. Ceea ce fac eu, în calitate de director la ICR, se vede în dovezi palpabile. Sunt de trei ori mai multe cărți decât se traduceau până acum, avem cele mai bune prezențe în afară, la târgurile de carte.

Deci a existat o singură dispută

Nu este dispută. Faptul că eu îi menționez ceva, cuiva care este în subordinea mea, asta nu înseamnă că am un conflict cu cineva. A primit în scris de la mine trei pagini cu toate lucrurile pe care le-a încălcat. 

Ea a invocat în acea plângere prezența unei persoane care a fost acolo, secretarul general și care i-a răspuns. Ea l-a invocat ca martor, nu eu. 

1 comment

  1. simon g - 3 februarie 2021 21:48

    procesomană jalnică

    Răspunde

Have your say