Cu ce slăbiciuni intră Joe Biden în dezbaterea publică pentru campania prezidențială

În această perioadă mai multe sondaje de opinie realizate în Statele Unite arată că Donald Trump îl devansează pe Joe Biden într-o ipotetică confruntare electorală în anul 2024, atât în statele cheie, cât și la nivel național. Deși aceste sondaje nu pot preconiza cu exactitate preferințele electoratului american, ele lansează un start informal privind campania prezidențială pentru alegerile din noiembrie 2024.

De pildă, un sondaj CNN  îl plasează pe Trump în fața lui Biden cu 49-45 într-o ipotetică bătălie electorală.

Un alt sondaj New York Times/Siena College, publicat pe 5 noiembrie, a arătat aceeași tendință, Trump îl devansează pe Biden în cinci din cele șase state cu electorat indecis care vor influența rezultatul cursei din 2024: Nevada, Georgia, Michigan, Pennsylvania și Arizona. „Singura veste bună pentru președintele Joe Biden în acest sondaj New York Times/Siena College este că a fost realizat cu un an înainte ca alegătorii să meargă la urne”, a declarat Don Levy, director al Siena College Research Institute. „În prezent, fostul președinte Donald Trump îl devansează pe Biden în cinci din cele șase state cheie de luptă electorală – toate câștigate de Biden în 2020 – care vor determina probabil câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2024. Dacă în confruntarea din 2024 ar fi prezentat un alt democrat decât Biden care să candideze împotriva lui Trump, scorul generic democrat ar avea un avans de 7 până la 12 puncte în 5 dintre state și un avans de 3 puncte în Nevada”, a mai declarat Levy.

Un alt sondaj al CBS News îl arată tot pe Trump în fața lui Biden într-o confruntare ipotetică, 51% la 48%. Un alt sondaj asemănător a fost publicat recent de Emerson College.

Vârsta înaintată și inflația, vulnerabilitățile lui Biden

Fiind la un an distanță de momentul votului, sondajele respective nu pot preconiza cu exactitate cum vor vota americanii în noiembrie 2024. Istoria sondajelor de opinie din Statele Unite arată că aceste predicții electorale au produs și multe erori în trecut.  Mai mult, niciunul dintre cele două partide americane nu a luat o decizie finală privind candidatul pentru cursa prezidențială.

Sondajul realizat de „The New York Times arată însă că mulți americani sunt îngrijorați de vârsta președintelui Biden, peste 70% dintre ei considerând că acesta nu ar putea îndeplini un al doilea mandat în mod eficient.

„Este clar că vârsta președintelui este o preocupare majoră pentru alegători, nu este doar un lucru pe care republicanii îl folosesc pentru a-l învinge pe președinte și este o problemă pentru Casa Albă”, a explicat Niall Stanage, editorialist al publicației The Hill, într-un interviu pentru Yahoo!Finance.

Strategul democraților, David Axelrod, fost consilier al lui Barack Obama, s-a arătat îngrijorat într-un interviu acordat CNN, tot de vârsta președintelui în funcție, Joe Biden, nu de prognoza electorală în defavoarea democraților, care s-ar putea modifica în decursul anului viitor.

„Nu am nicio îngrijorare în privința sondajelor la un an distanță. Trebuie să te uiți la ele, să le analizezi și să le ajustezi (…) Singura cifră din sondaj care e îngrijorătoare – în sondajul CNN care a urmat după sondajul New York Times – are legătură cu vârsta președintelui, iar acesta este un lucru pe care nu îl poți inversa”, a spus Axelrod.

Editorialistul Financial Times, Edward Luce, argumentează că sondajele realizate la un an distanță față de momentul votului sunt aproape fără valoare.

„În 2011, acestea prevedeau că Obama va pierde ușor în fața unui republican. El a ajuns să-l învingă pe Mitt Romney un an mai târziu. La sfârșitul anului 1979, s-a prognozat, de asemenea, că Jimmy Carter îl va învinge pe Reagan. Carter a pierdut rău de tot. Dacă o săptămână este o perioadă lungă în politică, un an este o eternitate. Anul viitor va fi, probabil, plin de evenimente. Începând din martie, Trump va trebui să se confrunte cu două procese penale – unul la Washington, pentru rolul său în asaltul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu; altul în Florida, pentru folosirea abuzivă a unor documente secrete. Un al treilea proces va mai fi în Georgia, privind încercarea sa de a inversa rezultatul colegiului său electoral”, scrie Edward Luce. Editorialistul FT atrage atenția că Donald Trump ar putea primi o condamnare înaintea momentului alegerilor prezidențiale, iar acest fapt ar putea influența votul americanilor indeciși.

Inflația, modul în care conduce economica americană, reprezintă o altă vulnerabilitate pentru președintele Joe Biden. Financial Times împreună cu University of Michigan’s Ross School of Business au lansat un sondaj lunar în care sunt analizate percepțiile americanilor de rând privind modul în care este gestionată economia americană. Rezultatele acestuia arătă că inflația continuă să umbrească eforturile campaniei lui Biden de a-și convinge alegătorii de „Bidenomics”, strategia președintelui de a revigora sectorul industrial al țării și de a resuscita anii de stagnare a salariilor în rândul clasei de mijloc.

În lunile următoare, ambele partide americane organizează alegeri pentru a-și selecta delegații pentru Convenția Națională Democrată/Republicană care vor stabili candidatul fiecărui partid pentru alegerile prezidențiale din 2024.

În ceea ce privește Partidul Democrat, Joe Biden și-a afirmat dorința pentru o nouă candidatură, el menține un avans semnificativ în sondajele interne de partid, iar președintele în exercițiu are în general prima șansă în partid pentru a câștiga renominalizarea. Cu toate acestea, există voci în Partidul Democrat care critică o posibilă realegere a lui Biden pentru cursa prezidențială de anul viitor invocând vulnerabilitățile privind vârsta înaintată a acestuia. În toamna lui 2024, Joe Biden ar avea 82 de ani.

În ceea ce privește Partidul Republican, Donald Trump și-a manifestat intenția de a intra în cursa prezidențială, însă el are contracandidați vocali în interiorul partidului, cum ar fi fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley sau guvernatorul Floridei Ron DeSantis.

Have your say