Curent periculos antisemit pe rețelele românești de socializare în contextul războiului din Gaza

Războiulul Israelului împotriva organizației teroriste Hamas a reactivat curentul antisemit antiocidental influențat de tezele ideologului rus, Alexandr Dughin. El a devenit prezent inclusiv pe platformele de socializare din România.

Prin comparație cu democrații liberali care susțin soluția celor două state pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, ideologia eurasianismului transmite idei antisemite, anti-occidentale și susține eliberarea Palestinei de sub ocupației Israelului pe linia ideologică apropiată Hamas-ului. Dughin speculează mai nou războiul din Orientul Mijlociu ca să stârnească populația arabă împotria Vestului.

Curentul lui Dughin este susținut în Ierusalimul de Est și în teritoriile palestiniene de preoți ortodocși palestinieni apropiați intereselor Moscovei în Orientul Mijlociu, așa cum și în Ucraina, preoții apropiați intereselor Moscovei fac propaganda Kremlinului. Din cauza unor dispute teritoriale mai vechi cu coloniștii evrei, preoții ortodocși palestinieni împrumută un tip de discurs asemănător celui promovat de Hamas. De pildă, patriarhul Teofil al III-lea se plângea anul trecut că prezența creștinilor palestinieni este amenințată în Ierusalim chiar de către aceste grupuri conservatoare evreiești. „Bisericile noastre sunt amenințate de grupuri radicale israeliene marginale. În mâinile acestor extremiști sioniști, comunitatea creștină din Ierusalim suferă foarte mult. Frații și surorile noastre sunt victimele crimelor motivate de ură. Bisericile noastre sunt profanate și vandalizate în mod regulat. Clerul nostru este supus unor intimidări frecvente. Intenția declarată a acestor grupuri radicale este de a stinge lumina comunității creștine din Orașul Vechi”, declara patriarhul Ierusalimului și întregii Palestine.

Foarte activ pe rețelele de socializare, inclusiv platforma X, Alexander Dugin face apel frecvent la țările islamice să fie solidare și să lupte împotriva hegemoniei occidentale. Ideologul rus susține viziunea Kremlinului de împărțire a lumii în poli distincți civilizaționiști, care se opun astfel ordinii internaționale liberale bazate de caracterul universal al dreptului internațional.

„Hamas la Moscova. Acest fapt spune multe despre politica noastră. Rusia sprijină ideea unei lumi multipolare și împotriva hegemoniei americane. Islamul este cel mai important pol într-o lume multipolară, iar acum a intrat într-o confruntare directă cu Occidentul și cu Statele Unite, care au fost complet de partea Israelului și a voinței sale de a distruge toți palestinienii din Fâșia Gaza. Rusia și-a definit clar poziția: în timp ce Rusia condamnă atacurile teroriste brutale lansate de Hamas, se opune categoric actelor teroriste disproporționate întreprinse de Israel. Milioane de palestinieni sunt în joc, iar Moscova nu poate privi cu calm ce le va face Israel palestinienilor cu sprijinul deplin al Statelor Unite. Ostaticii trebuie să fie eliberați, operațiunea terestră trebuie anulată, iar viețile oamenilor trebuie salvate imediat”, scria Dughin pe platforma X.

Nici incidentul antisemit din aeroportul din Dagestan de aseară, când populația musulmană a luat cu asalt incinta pentru că urma să averizeze un avion din Israel, nu a trecut neobservat de ideologul rus. Dughin a postat pe Telegram că „aceste măsuri provocatoare și excesive sunt foarte periculoase. Dar, lumea islamică fierbe în timp ce asistă la desfășurarea evenimentelor din Palestina. Două miliarde de musulmani devin din ce în ce mai ostili față de Israel și față de sprijinul necondiționat al acestuia din partea Occidentului”.

Linia ideologică a lui Dughin este asemănătoare liderului Hamas Khaled Mashal care declara recent, potrivit The Jerusalem Post, că atacul lor terorist ajută Rusia și China : „Dorim comunitățile arabe din Occident să fie active și să coopereze cu superputeri precum China și Rusia (…) Rusia a beneficiat de pe urma atacului nostru, pentru că am distras atenția SUA de la ei și de la Ucraina”.

O altă asemănare între discursul membrilor Hamas și liderii de la Kremlin este comparația injustă și periculoasă între Germania nazistă și Israelul de azi care desfășoară în prezent o operațiune militară în Gaza cu scopul de a anihila gruparea palestiniană teroristă. Comparația a fost făcut chiar de președintele Putin la summitul de la Bishkek, unde acesta a făcut trimitere la asediul Germaniei naziste asupra Leningradului pentru a descrie situația actuală din Israel.

În mod frecvent, și membrii Hamas susțin public că politica actuală a Israelului asupra palestinienilor este „o nouă formă de nazism”.

De altfel, pentru a justifica invadarea miliară ilegală a Ucrainei, președintele rus s-a remarcat în ultimii ani în a face frecvent trimiteri deplasate la regimul nazist din Europa, care a dus la extreminarea a peste cinci milioane de evrei. Liderul de la Kremlin s-a referit la guvernul ucrainean ales în mod democratic ca la o „bandă de drogați și neonaziști”, în timp ce mass-media de stat și propagandiștii ruși au cerut în mod repetat „denazificarea” întregii populații a Ucrainei. Departamentul de stat precizează că una dintre cele mai insidioase forme de antisemitism este distorsionarea Holocaustului.

Mai mult, Departamentul de Stat american atrage atenția într-o analiză privind ideile antisemite transmise de Kremlin că surse de informare rusești legate de serviciile secrete și propagandiștii Kremlinului au răspândit de mult timp dezinformări și propagandă vizând evreitatea lui Zelenskyy și relațiile Ucrainei cu Israelul: „Contrazicând dezinformări mai recente, fostul consilier economic al președintelui Putin, Serghei Glazyev, l-a acuzat pe Zelenskyy în 2019 că plănuia să înlocuiască populația vorbitoare de limbă rusă din estul și sudul Ucrainei cu evrei israelieni”.

O retorică antisemită asemănătoare propagandiștilor Kremlinului a început să circule și pe platformele de socializare din România. Am făcut o captură a unor mesaje antisemite ( pe care o puteți vedea ca ilustație la acest articol), mesaje care mi-au fost trimise recent de un cont de Facebook pe chatul personal. Aceste mostre de antisemitism virulent numai în perioada interbelică mai circulau în țara noastră.

Have your say