Curtea de Conturi a sancționat ICR pentru felul în care a organizat festivalul de artă Europalia

Institutul Cultural Român a fost sancționat contravențional de Curtea de Conturi, în anul 2019, din cauza modului defectuos în care a organizat proiectul „Europalia”.

România a fost ţară invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA din Belgia, un festival considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată sub patronajul Familiei regale a Belgiei. Șeful statului Klaus Iohannis şi familia regală a belgienilor au participat la ceremonia de deschidere a acestui festival.

„În cadrul Festivalului „Europalia”, la cea de-a 27-a ediție, România, ca țară invitată, a realizat cel mai amplu program de promovare culturală, iar expoziția „Brâncuși. Sublimarea foamei” a fost cel mai mare eveniment cultural. Achiziționarea de servicii de asigurare și transport pentru operele de artă din afara României care au participat la realizarea acestei expoziții, s-a efectuat fără aplicarea procedurii de atribuire corespunzătoare pragului valoric prevăzut de Legea nr. 98/2016, acest aspect fiind sancționat contravențional”, se arată în raportul Curții de Conturi din anul 2019.

Curtea de Conturi confirmă astfel o dezvăluire a ziarului Libertatea, din martie 2020, în care atrăgeam atenția asupra acestui aspect.

Sursele citate la acel moment au acuzat că din cauza lipsei sale de competență profesională, ICR plătește “facturi de sute de mii de euro pentru transportul unor lucrări de artă în proiectul Europalia fără a organiza licitații publice”. În replică, președintele ICR a declarat că acest lucru s-a întâmplat din cauza unor neconcordanțe legislative între ICR și Ministerul Afacerilor Externe.
Președintele ICR, Mirel Taloș, a numit pe postul de director general al Direcției Generale Economice, Achiziții Publice și Administrativ o persoană care nu are studii superioare economice. Cristiana Daniela Pătru, care venise ca angajat al ICR prin delegare de la o firmă privată, a terminat Facultatea de Relații Internaționale la Universitatea Spiru Haret și nu avea studii superioare în domeniul economic.

„În cazul proiectului cultural „Perspectives” din cadrul Festivalului „Europalia” s-a constatat că acordarea vizei de control financiar preventiv propriu în vederea efectuării plății facturilor emise de prestator s-a realizat fără a fi prezentate documente justificative referitoare la certificate de asigurare, condițiile de asigurare, deconturi ale plăților efectuate de prestator  către subcontractanți etc, încălcându-se astfel prevederile art. 4 din Contractul de servicii organizare eveniment cultural. Mai mult, nu au fost respectate cerințele legale privind modul de acordare a vizei CFPP în cadrul acestui proiect”, mai relevă raportul Curții de Conturi.

Surse USR PLUS au declarat, săptămâna trecută, pentru acest site, că liderii coaliției de guvernare doresc să modifice legea de funcționare a ICR pentru a scoate institutul de sub controlul Senatului. Nu s-a decis încă care partid va da președintele ICR. Până în acest moment, negocierile politice nu au mai avansat.

Mandatul președintelui interimar al ICR Mirel Taloș expiră în luna aprilie.

1 comment

  1. Emese Gaspar - 4 aprilie 2021 9:31

    „Brâncuși. Sublimarea formei” nu „Brâncuși. Sublimarea foamei”.

    Răspunde

Have your say