Nicușor Dan: „Nici nu se mai pune problema să ofer vacanțe gratis în Grecia pentru vârstnici”

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, anunță, într-un interviu pentru acest site, că nu va mai oferi vacanțe gratis seniorilor bucureșteni, iar Centrul pentru Seniori al Municipiului București va trece printr-un audit.

Întrebat dacă o va demite pe Alexandra Dobre de la șefia centrului, cunoscută ca fostă consilieră a lui Gabriel Oprea, Nicușor Dan a răspuns că va verifica modul în care a fost numită, iar dacă numirea a fost una temporară, „e în atributul meu să intervin”. Alexandra Dobre a fost numită la șefia acestui centru, de către fostul primar general, Gabriela Firea, prin detașare, nu concurs.

Centrul pentru Seniori al Municipiului București a devenit celebru în mandatul fostului primar, Gabriela Firea, prin câteva programe controversate dedicate persoanelor în vârstă, de pildă, excursii gratis în Grecia sau bani pentru cuplurile care dovedesc longevitate în căsătorie.

La acel moment, presa a speculat că, de fapt, intenția edilului Capitalei a fost una strict electorală, pentru fidelizarea, la vot, a electoratului pensionar.

Numărul total de pensionari domiciliați în București cu vârsta peste 65 de ani și care beneficiază de o pensie mai mică de 1.000 lei este de 51.127, potrivit Casei de Pensii a Municipiului București, la solicitarea Libertatea, însă programele coordonate de CSMB pentru aceste persoane vulnerabile cuprindeau un număr foarte mic dintre ei, pe sistemul cinic de tombolă, primul înscris, primul servit.

Sidonia Bogdan: Fostul primar, Gabriela Firea, a derulat multe programe controversate prin acest centru. De pildă, oferea bani sau premii onorifice tuturor seniorilor care împliniseră un anumit număr de ani de căsătorie. Vi se pare corect să oferi bani publici pentru asta?

Nicușor Dan: Este un răspuns pe care o să-l dea Consiliul General. Eu am opinia mea personală, nu vreau să o exprim înainte de Consiliu. Opțiunea mea fermă este că dintre toate stimulentele care s-au dat în administrația precedentă, eu vreau să le păstrăm pe cele pentru persoanele cu dizabilități. Mai este un ajutor pentru nou-născuți, mai este un ajutor pentru femei însărcinate, un program de fertilizare in vitro. Unul pentru familiile monoparentale și unul pentru prevenirea abandonului școlar. Astea sunt stimulentele pe care eu le susțin. În rest, este, mai degrabă, decizia Consiliului care aprobă bugetul.

În momentul de față există chestiuni sociale care nu sunt acoperite. În criza de coronavirus ne-am dat seama că noi nu avem o evidență a oamenilor care au nevoie de asistență la domiciliu, inclusiv a le face cineva cumpărăturile.

Ce îmi doresc eu, dar pentru asta trebuie să existe și o dorință în Consiliul General, este să comasăm lucrurile care țin de social și de educație.

O veți demite pe directoarea centrului, Alexandra Dobre?

Pe ceea ce înseamnă administrații din subordinea Primăriei, eu am atribuții de demitere. Numai că, pentru a demite pe cineva, trebuie să am o motivare. Și nu am avut timp să fac evaluările.

Vorbim de un director care, în trecut, a fost consiliera lui Gabriel Oprea.

Există numiri definitive și temporare. Numirile definitive se bazează pe concurs. Pe care eu nu pot să-l întorc. Pe de altă parte, pe numirile temporare, e atributul meu să le întorc.

O să verific cine dintre acești directori este detașat, adică are o poziție temporară, asupra căreia eu pot să intervin imediat și cine are concurs. Cum am procedat, recent, la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Vreau să vă spun o chestiune importantă legată de Centrul pentru Seniori. De fapt, menirea acestui centru pentru seniori ar trebui să integrăm cât mai mult în viața socială persoanele vârstnice. Viziunea mea este că nu trebuie să departajăm seniorii de celălalte categorii de vârstă, ci că trebuie să avem centre ce cartier. În ședința de săptămâna trecută am cerut Ministerului Educației să ne dea, pentru asta, în administrare cluburile de copii.

S-au oferit vacanțe gratis în Grecia. Veți mai aproba acest program?

Nici nu se pune problema de așa ceva.

Când credeți că veți evalua toate aceste companii din subordinea primăriei?

În mod sistematic, în prima jumătatea a anului viitor. Iar la nivel de fonduri, de buget, în luna decembrie.

Dacă vă uitați pe site ul Centrului, veți putea vedea multe articole electorale pentru Gabriela Firea. Veți face un audit?

Sigur că o să facem audit, o să facem la nivelul întregii administrații. Dar ca să faci un audit, trebuie să faci o licitație, iar o licitație durează. Trebuie să ai o hotărâre de consiliu care să aloce bani pentru asta.

Have your say