Numele procurorului general Gabriela Scutea apare într-un dosar în care a fost condamnat un fost ofițer SRI, dar refuză să lămurească misterul

captură din rechizitoriu

Numele procurorului general, Gabriela Scutea, apare într-un rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în anul 2009, în care a fost investigat un fost ofițer SRI, Daniel Diaconu, pentru ca ar fi fabricat in 2004 un document pentru a-l forța pe un procuror să-și dea demisia. 

Pentru această faptă, Tribunalul Militar Cluj l-a condamnat în anul 2012 pe căpitanul SRI Daniel Diaconu la trei ani de închisoare, cu suspendare condiţionată, iar în recurs magistratii militari au încetat procesul penal.

Ofiţerul ar fi contrafăcut prin tehnoredactare, în septembrie 2004, un document clasificat “strict secret”, dându-i aparenţa unui act oficial emis de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi semnat de şeful de atunci al acestei structuri, chestorul Virgil Ardelean, pentru a intimida un procuror și a-l face să demisioneze.

La pagina 30 din rechizitoriu,  apare numele Gabrielei Scutea, așa cum consemnează procurorul de caz: „Tot astfel, prin nota de relații, din data de 25.01.2008, Scutea Gabriela- care în perioada august 2003-septembrie 2004 fusese delegată în funcția de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, a arătat că înv. Diaconu Daniel i-a solicitat în mod direct să-l informeze despre eventuale fapte de corupție comise de colegii procurori”.

Ținând cont de faptul că nu a existat niciodată o bază legală care să-i oblige pe procurori să informeze ofițerii SRI, i-am solicitat procurorului general, Gabriela Scutea, să lămurească acest fragment apărut într-un document oficial. Întrebările reporterului au fost următoarele, trimise prin email Parchetului General :

  • Ce fel de relație avea Gabriela Scutea cu Daniel Diaconu în acea perioadă? În baza cărei legislații i-a cerut ofițerul SRI să îl informeze despre colegii procurori?
  • L-a informat sau nu Gabriela Scutea pe Daniel Diaconu?

Gabriela Scutea a refuzat să lămurească această controversă, invocând secretul profesional.

„Relațiile furnizate în cadrul cercetărilor în cauza la care faceți referire sunt consemnate și depuse în dosarul penal înaintat instanței de judecată. Ghidul de bune practici privind relația cu sistemul judiciar (…) stabilește că nu pot fi comunicate informații după emiterea rechizitoriului referitoare la probe și analiza lor. Cele indicate în acel moment, cu ocazia instrumentării dosarului penal, reprezintă descrierea aspectelor cunoscute despre persoana menționată”, este răspunsul oficial al Parchetului General.

Ulterior, prin disjungere din acest dosar, Parchetul General a anchetat patru procurori pentru „o relație nepotrivită” cu serviciile secrete, dar dosarul a fost clasat. Aceștia sunt Marian Drilea de la DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov, Lucreţia Coman de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, Bogdan Pârlog de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 şi purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov – Ramona Diaconu, soția fostului ofițer SRI.

Have your say