Record mondial anti-Covid. Cum și-a vaccinat Israel, în două săptămâni, un milion de cetățeni

Israel, o țară relativ mică, cu o populație de aproximativ 9,3 milioane locuitori, a devenit, peste noapte, un model, în întreaga lume, pentru rata galopantă de vaccinare.

Din 20 decembrie 2020, momentul în care autoritățile israelieni au început campania de vaccinare pentru cadrele medicale și populația vulnerabilă cu vârstă peste 60 de ani, și până azi, a fost depășita cifra de un milion de israelieni vaccinați.

Asta înseamnă că 11,55% din populația totală a fost deja vaccinată, iar premierul Benjamin Netanyahu estimează că până la sfârșitul lunii ianuarie, 2,25 milioane de israelieni vor fi fost deja vaccinați.

Obiectivul autorităților israeliene este să atingă imunitatea în masă spre sfârșitul primăverii.

Potrivit Our World in Data, un site administrat de Oxford University, primul loc la rata de vaccinare per capita îl ocupă detașat Israel, urmat de Bahrain ( 3,45%), de Marea Britanie ( 1,39%) și Statele Unite (0,84%). Media mondială este de 0,13%.

Premierul Benjamin Netanyahu, al cărui viitor politic părea precar nu cu puțin timp în urmă, speră că acest sentiment de unire națională, pentru realizarea acestui obiectiv, ar putea să-i aducă și salvarea politică, prin câștigarea unui scor electoral bun la alegerile din luna martie a acestui an.

„După crize, israelienii își distrug, adesea, guvernele; în timpul unei provocării, în schimb, israelienii se arată uniți, chiar și la urna de vot”, explică analistul Daniel Gordis.

La începutul acestei luni, după ce Pfizer a publicat rezultate preliminare pozitive, premierul israelian  declara că a lucrat „24 de ore din 24” pentru a încheia un acord cu compania farmaceutică, pentru a acumula stocuri de vaccin din timp.

Israelienii au resimțit greu cele două perioade de lockdown, care au nemulțumit, în special, electoratul tradițional religios, de dreapta, pe care se bazează la vot Netanyahu. Țara se află sub al treilea val de restricții, iar campania de imunizare în masă, pe care și-a propus-o, în timp record, pare a fi ultimul său colac de salvare politică.

„Mică armată de asistenți medicali și tehnicieni vaccinând o persoană după alta cu o eficiență totală era acel Israel vechi, Israelul care știe să se reunească atunci când se confruntă cu un dușman muritor. De data aceasta, vorbim un alt tip de dușman, dar bătălia cu coronavirus a evocat această credință în resiliența noastră națională”, scrie Daniel Gordis, unul dintre cei mai respectați analiști ai Israelului, senior vice president și Koret distinguished fellow la Shallem College și editorialist la Jerusalem Post și Bloomberg View.

Rețeta succesului: aprovizionare bună, organizare medicală și o campanie bună pentru combaterea dezinformării

Indiferent de scopurile politice ale premierului israelian, succesul pe moment al statului Israel merită atenția internațională ( de altfel, majoritatea publicațiilor internaționale analizează succesul israelienilor), iar acesta a fost explicat prin cumularea mai multor factori: aprovizionarea bună a dozelor de vaccin, de care s-au ocupat autoritățile, logistică medicală suprapusă peste o medicină comunitară puternică.

Rolul Armatei în distribuirea dozelor de vaccin a fost unul important și deloc surprinzător pentru specificul acestei țări, aflată în conflict permanent cu vecinul palestinian.

Un alt avantaj al acestei campanii constă în trăsăturile specifice populației israeliene: are cunoștințe de IT și nu resimte o greutate în a se conecta la sistemul medical de digitalizare, suferă de complexul „pierzătorului”, iar puținele voci sceptice la vaccin sunt, în general, tăcute.

În paralel, Guvernul israelian a lansat o campanie puternică împotriva dezinformării anti-vaccin. Ministerul Justiției a solicitat Facebook să elimine grupurile care au publicat conținut înșelător și care ar fi scăzut încrederea populației în beneficiile vaccinului.

Cetățenii sunt, de asemenea, încurajați să se vaccineze, pentru a obține un viitor „pașaport verde”, document care le-ar permite persoanelor să mănânce în restaurante, să călătorească liber și să fie scutiți de carantină.

În schimb, rata vaccinării în Palestina și Gaza este mică, estimările fiind ca în februarie numai 3% din palestinieni să fie vaccinați.

Have your say