Surse: ICR va trece sub coordonarea premierului Florin Cîțu. Din cauza crizei din coaliție, PNL-USR PLUS nu a decis încă cine va forma noua conducere

Institutul Cultural Român va trece sub coordonarea directă a premierului Florin Cîțu, nu va mai funcționa sub controlul Senatului. Pe data de 24 aprilie, mandatul președintelui interimar al ICR, Mirel Taloș, va expira, iar coaliția se află deja în contratimp pentru a desemna noua conducere.

Din cauza crizei din coaliție, nu există încă nume vehiculate pentru posturile de conducere, există însă două variante de modificare a legii de funcționare a ICR.

„În 24 aprilie, adică peste șapte zile, mandatul Liliana Țuroiu-Mirel Taloș se încheie și ICR  nu mai are ordonator de credite. Propriu zis ICR va fi blocat. Ca să numești o nouă conducere, durează destul de mult. Audieri în Comisia de cultură a Senatului, de pildă. Ca să schimbi legea, cu cea trimisă, trebuie să o adopți în regim de urgență. Sau ar mai fi ordonanța de urgență și folosirea acesteia pentru trecerea ICR la Guvern. Or, nu poate fi folosită ordonanța de urgență pentru că mai există un proiect de lege de modificarea legii de funcționare a ICR în Parlament”, mi-au explicat surse ICR.

Noua variantă ar putea avea drept consecință o politizare excesivă a institutului, din cauza faptului că directorul general va putea fi schimbat de premierul Românei în orice moment, fără nici o justificare și fără nici un criteriu. Cum premierii s-au schimbat, în ultimii ani, foarte des, există riscul ca managementul ICR să sufere modificări repetate, ceea ce poate afecta promovarea culturii române.  

Potrivit unei variante de modificare a legii ICR, ajunsă în posesia mea, articolul 4 prevede că noua conducere institutului va fi asigurată de colegiul Institutului și de directorul general al Institutului.

Articolul 5 prevede următoarele:


„ Colegiul Institutului este format din 9 membri și are următoarea componenţă:

a) Directorul general al Institutului;

b) directorii generali adjuncți ai Institutului;

c) un reprezentant al Preşedintelui României;

d) Preşedintele Consiliul Institutului Cultural Român;

f) un reprezentant al ministrului afacerilor externe  desemnat prin ordin;

e) doi reprezentanți al ministrului culturii desemnați prin ordin;

g) un reprezentant al ministrului educaţiei naţionale desemnat prin ordin”.

În varianta neagreată de USR PLUS, în cadrul ICR ar putea exista și un consiliu format din 16 personalități din domeniul culturii și științei, iar președintele acestui consiliu ar putea fi numit de președintele României.

„În vederea formulării de direcții strategice şi priorităţi culturale, propunerii de programe multianuale și proiecte de politici publice în domeniul de competență, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se constituie Consiliul Institutului Cultural Român, denumit în continuare Consiliul. Consiliul este format din 16 personalităţi din domeniul culturii și științei, din ţară şi din străinătate, membrii acestuia având un mandat de 3 ani, ce poate fi reînnoit consecutiv o singură dată.

(2) Preşedintele Consiliului este numit de câtre Preşedintele României.

(3) Componența nominală a Consiliului se stabileşte prin desemnarea membrilor astfel:

a) 6 membri de către Ministrul Culturii – din care 4 dintre persoanele propuse de asociaţii și operatori culturali.

b) 1 membru de către Ministrul Educației, din rândul cadrelor didactice universitare abilitate să conducă doctorate în domeniile ştiintelor umaniste,

c) 6 membrii de către Alianţa Naţionala a Uniunilor de Creatori, câte 1 din partea fiecarei uniuni de creaţie ce face parte din respectiva alianţă.

d) 2 membrii de către Directorul general al Institutului, urmărind prin nominalizările sale obținerea unei reprezentări echilibrate a domeniilor culturii, ca și a contribuției minorităților naționale la diversitatea expresiilor sale.

 (4) Persoanele desemnate potrivit alin. (2) –(4) sunt consacrate ca făcând parte din Consiliul Institutului, prin ordin al Directorului general al acestuia”, se arată în proiectul de modificare de lege ajuns în posesia acestui site”, se arată în proiectul de modificare a legii ICR.

Membrii Consiliului ar putea primi o indemnizație de ședință în cuantum de 20% din indemnizația Directorului General al Institutului, lucru cu care unii membre USR PLUS nu ar fi de acord.

Luni, în ședința de coaliție se va discuta și soarta ICR și cum va arăta varianta finală a proiectului de lege, potrivit surselor acestui site.