Exclusiv. Curtea de Conturi a făcut o nouă sesizare la parchet pentru neregulile descoperite la RoAID: „sunt fapte suspectibile de a fi săvârșite cu încălcarea legii penale”

Curtea de Conturi a României a făcut o nouă sesizare penală în urma raportului de audit, realizat în acest an, la Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAID), condusă de fostul șef SIE, Cătălin Harnagea. Din cauza faptului că inspectorii Curții au descoperit „existența unor fapte suspectibile de a fi săvârșite cu încălcarea legii penale”, raportul instituției nu mai poate fi făcut public.

„În perioada 10.05.2021-18.06.2021 s-a desfășurat la Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAID) misiunea cu tema „Controlul situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniului public și privat al statului, pentru și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”, fiind încheiat Raportul de control înregistrat la RoAID cu nr. 2108/18.06.2021 și la Curtea de Conturi a României (..)

Având în vedere faptul că în Raportul de control nr. 2108/18.06.2021 au fost consemnate aspecte privind existența unor fapte suspectibile de a fi săvârșite cu încălcarea legii penale, instituția noastră a procedat la sesizarea organelor de cercetare penală în conformitate cu dispozițiile art. 33 (4) din Legea nr. 94/1992.

Întrucât actul de control care face obiectul cererii dumneavoastră, precum și întreaga documentație aferentă acestuia, se află la dosarul unei cauze penale, în această speță sunt incidente prevederile art. 277 alin. (2) din Codul Penal, potrivit cărora, pentru a nu compromite interesele justiției, nu pot fi dezvăluite mijloacele de probă sau înscrieri oficiale dintr-o cauză penală înainte de a se dispune o soluție de netrimitere în judecată ori de soluționare definitivă a cauzei”, mi-a răspuns Curtea de Conturi, într-un comunicat oficial, la solicitarea acestui site.

Este al doilea raport de audit devastator la adresa RoAID, după cel întocmit pentru anul 2018, așa cum am explicat aici.

În anul 2020, Curtea de Conturi a mai făcut alte două sesizări penale în baza Art.64 din Legea nr.94/1992, republicată privind nerecuperarea unor prejudicii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Contactat de către acest site, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a confirmat informația și a transmis următoarele:

„Vă informăm că în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a fost înregistrat dosarul penal nr. 4871/P/2020 în care se efectuează cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 64 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi”.

Deși reputația instituției este măcinată din cauza acestor rapoarte de control, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, nu a demis conducerea acesteia, mai exact, pe Cătălin Harnagea.  

Contactat telefonic, Harnagea nu a răspuns pentru a i se publica punctul de vedere.

Have your say